Szybki, smaczny i tani posiłek. Co jeść, żeby mieć mnóstwo energii na cały dzień? Wegańskie zdrowe propozycje.

Dzień dobry! Dzisiaj jest mój dzień odpoczynku od treningu (plecy mocno bolą od wczoraj, a uda od 2 tygodni nie mogą się rozluźnić, więc chcąc nie chcąc trzeba się zatrzymać) i dobry czas na ugotowanie paru smacznych rzeczy 🙂 W weekend wszystko jakoś smakuje najlepiej.

Nie miałam Wam chyba jeszcze okazji napisać, że od roku nie jem mięsa i większości produktów odzwierzęcych. Nie mogę napisać, że jestem weganką, gdyż czasem zdarza mi się napić mleka czy też delektować się żółtym serem na pizzy (co zdarza się jednak coraz rzadziej). Wszystkie przepisy, które znajdziecie u mnie na blogu, będą wegetariańskie, a pewnie w większości wegańskie. Być może napiszę Wam niedługo, dlaczego dokonałam tak ogromnej zmiany w moim życiu, jak porzucenie mięsa (ja-osoba, która uwielbiała burgery i wszystkien dostępne ryby) i jakie zmiany np. w wyglądzie zauważyłam po roku.

Ze względu na to, co jem (a właściwie czego nie jem) bardzo ciężko jest mi znaleźć coś dla siebie np. na wyjazdach czy na uczelni. Dania wegetariańskie nie są problemem, ale kiedy już np. dodatkowo nie jesz jajek zaczyna się robić nieciekawie. Pod tym względem chyba tylko w Warszawie nie muszę się nigdy martwić – jest u nas tak dużo wegańskich knajpek, że zawsze mogę coś zjeść na mieście. Jednak ze względu na moją pracę (i pasję równocześnie) bardzo dużo wyjeżdżam: na warsztaty, festiwale, pokazy. Nie mam wyboru – muszę zabierać swoje jedzenie, inaczej umrę z głodu lub będę musiała zjeść coś, na co nie mam ochoty – a tego wolałbym jednak nie robić.

Moje 2 podstawowe posiłki, które przyrządzam wieczorem i następnego dnia nie muszę się martwić, że będę musiała głodować.

Owsianka

Skład:

płatki owsiane górskie (węglowodany, tłuszcze, białko, błonnik, magnez, cynk, witaminy z grupy B…)

siemię lniane (kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik…)

szałwia hiszpańska – nasiona chia (omega-3, wapń, żelazo, cynk…)

pestki słonecznika (omega-6…)

orzechy (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, sód

orzechy

dowolne owoce (banany, truskawki, jabłko, pomarańcze…)

gorąca woda lub mleko roślinne

Jest to idealny skład posiłku, który pomoże Wam cieszyć się energią przez cały dzień. Wystarczy, że zalejecie powyższe produkty na noc wrzątkiem lub mlekiem roślinnym. Dlaczego na całą noc? Dzięki temu będziecie mieć pewność, że Wasz organizm wchłonie najwięcej witamin i minerałów. Taką owsiankę możecie sobie dowolnie modyfikować, dodawać suszone owoce, masło orzechowe, otręby. Mój mąż również stał się fanem owsianki i mówi, że później długo nie czuję głodu (ma pracę siedzącą). U mnie niestety nie obejdzie się bez drugiego śniadania, ale ja jem bardzo dużo 🙂

Pasztet ze wszystkiego

Przykładowe składniki:

kasza jaglana

pieczarki

cebula lub por

cieciorka

przyprawy

Pasztet wegański można zrobić z każdego warzywa (u mnie często lądują w blenderze resztki z lodówki). Jako bazę proponuję użyć kaszy- mnie najbardziej smakuje jaglana. Kaszę gotuję, a pozostałe składniki kroję i lekko podsmażam z ulubionymi przyprawami na oliwie z oliwek. Następnie blenduję wszystko (czekam na ostygnięcie) i powstałą papo-masę przekładam do keksówki (właściwie nie ma znaczenia do jakiej formy włożycie – i tak się zrobi). Czasem wkładam orzechy do środka i posypuję słonecznikiem. Piekę pasztet ok. godziny i czekam do rana, żeby się „zsiadł”.

Chcecie więcej? 🙂 Piszcie :*

Hadija

4 Replies to “Szybki, smaczny i tani posiłek. Co jeść, żeby mieć mnóstwo energii na cały dzień? Wegańskie zdrowe propozycje.”

  1. Fajne wskazówki, proszę o więcej ! 🙂

    1. Dziękuję, kochana <3 <3 Będzie, będzie!

  2. Pasztety wegańskie robię od dłuższego czasu według przepisów z internetu, ale może czas na trochę więcej kreatywności =D

    1. A pewnie 😀 Polecam miksować wszystko, co padnie pod rękę (i jest jadalne:p)!

Dodaj komentarz